به گزارش ایرنا، سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه با بیان این مطلب افزود: طرف اروپایی 30 دی ماه در بروکسل نشست وزرای امور خارجه خود را تشکیل خواهد داد که در این نشست، قوانین آن دسته از تحریمها را که بر اساس توافق ژنو باید لغو شود، اصلاح میکند.
عراقچی در پاسخ به این سوال که اقدامات طرف آمریکایی از این پس چه خواهد بود، اظهار داشت: طرف آمریکایی نیز طبق توافق ژنو، از دوشنبه 30 دی ماه دستورالعملهای لازم را به بانکها، شرکتها و موسسات اقتصادی ابلاغ میکند.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران نیز بر اساس توافق ژنو تعهدات خود از جمله تعلیق غنیسازی 20 درصد را اجرا میکند.
ایران و 1+5 سوم آذر ماه 92 پس از سالها مذاکره درباره برنامه اقدام مشترکی به توافق رسیدند که بر اساس این برنامه که از 30 دی (20 ژانویه) اجرایی میشود، ایران نگرانیهای غرب را درباره برنامه هستهای خود برطرف میکند و 1+5 نیز بخشی از تحریمها علیه برنامه هستهای ایران را لغو خواهد کرد.
بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو، تلاش برای کاهش خرید نفت خام ایران متوقف خواهد شد به نحوی که مشتریان فعلی بتوانند میانگین میزان کنونی خرید نفت خام خود را از ایران ادامه دهند.
بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو، 4.2 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور در 8 قسط آزاد میشود.
نخستین قسط در اول فوریه (12 بهمن) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط دوم در اول مارس (10 اسفند) به مبلغ 450 میلیون دلار، قسط سوم در 7 مارس (16 اسفند) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط چهارم در 10 آوریل (21 فروردین 93) به مبلغ 550 میلیون دلار، قسط پنجم 15 آوریل (26 فروردین) 450 میلیون دلار و قسطهای ششم، هفتم و هشتم به ترتیب در تاریخهای 14 می (24 اردیبهشت)، 17 ژوئن (27 خرداد ) و 20 جولای - ژوئیه (20 تیر 93) هر یک به مبلغ 550 میلیون دلار پرداخت خواهد شد که در مجموع 4.2 میلیارد دلار از درامدهای نفتی بلوکه شده ایران آزاد میشود.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران به ایرنا گفته بود که تا پایان امسال یعنی 15 اسفند ماه، یک میلیارد و 550 میلیون دلار از درامدهای نفتی بلوکه شده ایران آزاد و به حساب بانک مرکزی واریز خواهد شد که بانک مرکزی هر خریدی را میتواند با آن انجام دهد.
وی همچنین اعلام کرده بود که در کنار این مبلغ، ایران میتواند 9 تا 10 میلیارد دلار اقلام دارویی و غذایی خریداری کند. علاوه بر این مبالغ، موارد دیگری چون 400 میلیون دلار برای دانشجویان ایرانی خارج از کشور، هزینههای درمان و سهم ایران از سازمانهای بینالمللی نیز پرداخت خواهد شد.
بر اساس توافق ژنو همچنین تحریمهای آمریکا و اتحادیه اروپا درباره صادرات پتروشیمی ایران، طلا و فلزات گرانبها، قطعات هواپیما، صنعت خودروسازی و خدمات مرتبط با آنها لغو میشود.
جمهوری اسلامی ایران نیز بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو از دوشنبه 30 دی ماه 92 غنیسازی 20 درصد خود را در سایتهای فردو و نطنز به صورت داوطلبانه تعلیق میکند و نیمی از ذخیره 196 کیلوگرمی اورانیوم 20 درصد خود را به اکسید تبدیل و نیم دیگر آن را رقیق میکند.
جمهوری اسلامی ایران نیز عملیات اکسیدسازی را در مدت 6 ماه و هر ماه 15 کیلوگرم و عملیات رقیقسازی را در طول 3 ماه انجام میدهد.
برنامه اقدام مشترک ژنو 6 ماهه است که در طول اجرای آن ایران همچنان غنیسازی 5 درصد خود را ادامه خواهد داد و بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر روند فعالیتهای هستهای ایران بازرسیهایی خواهند داشت.
همچنین جمهوری اسلامی ایران بر اساس برنامه اقدام مشترک ژنو در طول 6 ماه اجرای این برنامه، راکتور اراک را تکمیل نخواهد کرد.
ماسیمو آپارو رییس بخش B دپارتمان پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و بازرسان این نهاد برای اجرای تعهدات ایران از روز 28 دی ماه جاری در تهران حضور دارند.